Borstliftchirurgie, ook bekend als borstlift of mastopexie, is een esthetische chirurgische ingreep voor vrouwen die hun borsten een jonger en steviger uiterlijk willen geven. Het wordt meestal uitgevoerd om door veroudering, zwangerschap, borstvoeding of gewichtsverlies veroorzaakte doorzakking van de borsten te corrigeren.

Een borstlift kan ook helpen om de symmetrie van de borsten te verbeteren en de grootte van de tepelhof te verkleinen.

Wat is een borstlift?

Een borstlift is een chirurgische ingreep die meestal onder algehele verdoving wordt uitgevoerd. De chirurg begint met het maken van incisies rondom de tepelhof en verticaal naar beneden richting de onderkant van de borst. Vervolgens verwijdert hij overtollige huid en klierweefsel, hervormt de borst en plaatst de tepel en tepelhof op een hogere positie. De operatie kan twee tot vier uur duren en patiënten moeten rekenen op een herstelperiode van ongeveer twee weken.

Prijs van een borstlift in Tunesië

De kosten van een borstliftoperatie in Tunesië zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de gebruikte chirurgische techniek. Gemiddeld kunnen de kosten variëren van 1800 euro (zonder implantaat) tot 2700 euro (met implantaat).

Kostenloses online-preisangebot

Wat is borstptose?

Borstptose is een medische term die wordt gebruikt om doorzakking van de borsten te beschrijven. Het treedt op wanneer de borsten hun stevigheid en vorm verliezen en zelfs onder de bh-lijn kunnen hangen.

Deze aandoening kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals zwangerschap, borstvoeding, veroudering, gewichtsverlies en genetica. Vrouwen met grotere borsten hebben ook een hoger risico op het ontwikkelen van borstptose.

Er zijn verschillende gradaties van borstptose, variërend van mild tot ernstig. Tekenen van borstptose zijn onder andere hangende borsten, tepels die naar beneden wijzen en een gebrek aan stevigheid van de borst.

Indicaties voor een borstlift

De indicaties voor een borstlift zijn onder andere:

 • Verslapping van de borsten: Vrouwen met verslapte borsten kunnen profiteren van een borstlift om de vorm en stevigheid van hun borsten te herstellen.
 • Borstasymmetrie: Vrouwen met asymmetrische borsten kunnen ook profiteren van een borstlift om de grootte en vorm van hun borsten in evenwicht te brengen.
 • Verlies van borstvolume: Vrouwen die borstvolume hebben verloren als gevolg van zwangerschap, borstvoeding of gewichtsverlies, kunnen profiteren van een borstlift om het verloren volume te herstellen.

Ideale kandidaat voor een borstlift in Tunesië

Het typische profiel van een ideale kandidaat voor een borstliftoperatie:

 • Leeftijd: bij voorkeur tussen 30 en 50 jaar, de periode waarin de huid volledig volgroeid is en de morfologische veranderingen al goed zijn vastgesteld.
 • Morfologie: gemiddelde tot grote borsten die na verloop van tijd neigen te verslappen onder invloed van zwaartekracht.
 • Verwachtingen: terugwinnen van stevigheid en hoogte zonder toename van volume, voor een natuurlijk resultaat.
 • Gezondheid: geen huidaandoeningen of borstaandoeningen zoals cysten hebben. Niet roken om genezing te bevorderen.
 • Gewicht: een evenwichtige en stabiele BMI hebben om terugval na de ingreep te voorkomen.
 • Huid: dunne en elastische huid die goed kan genezen na de chirurgische ingreep.
 • Motivatie: realistische verwachtingen hebben en de beperkingen van de operatie accepteren voor een harmonieus resultaat.
 • Levensstijl: een uitgebalanceerd dieet volgen en regelmatig lichaamsbeweging krijgen na de borstlift.

De juiste kandidaat moet ook vertrouwen hebben in de plastisch chirurg en nauwgezet zijn postoperatieve aanbevelingen opvolgen. Motivatie en discipline zijn sleutelfactoren voor succes.

Chirurgische technieken

Borstlift met implantaten

Een borstlift met implantaten is een chirurgische techniek waarbij ptose van de borsten wordt gecorrigeerd door het gebruik van borstimplantaten in combinatie met het corrigeren van de positie van de borsten. Deze techniek wordt doorgaans gebruikt bij vrouwen die hun borstgrootte willen vergroten terwijl ze tegelijkertijd de positie willen corrigeren.

De chirurg begint met het maken van een incisie rond de tepelhof, gevolgd door een verticale incisie tot aan de plooi onder de borst of een anker-vormige incisie. Vervolgens tilt hij de borst op en geeft deze vorm om de gewenste vorm te bereiken. De implantaten worden daarna ingebracht en gepositioneerd op basis van de lichaamsbouw van de patiënt.

Borstlift zonder implantaten

Een borstlift zonder implantaten is een chirurgische techniek die wordt gebruikt om hangende borsten te corrigeren zonder het gebruik van borstimplantaten. Deze techniek wordt meestal toegepast bij vrouwen die alleen de positie van hun borsten willen corrigeren zonder de grootte te vergroten.

De chirurg begint met het maken van een incisie rond de tepelhof, gevolgd door een verticale incisie tot aan de plooi onder de borst of een anker-vormige incisie. Vervolgens tilt hij de borst op en geeft deze vorm om de gewenste vorm te bereiken. Deze techniek maakt het mogelijk om hangende borsten te corrigeren terwijl de natuurlijke grootte behouden blijft.

Incisies en littekens

De grootte en locatie van de incisies variëren afhankelijk van de gebruikte chirurgische techniek. Bij een borstlift met implantaten zijn de incisies over het algemeen groter omdat ze ruimte moeten bieden voor het plaatsen van de implantaten. Bij een borstlift zonder implantaten zijn de incisies meestal kleiner omdat er geen implantaten worden gebruikt.

De resulterende littekens zijn ook afhankelijk van de gebruikte chirurgische techniek. Bij een borstlift met implantaten zijn de littekens over het algemeen groter en meer zichtbaar dan bij een borstlift zonder implantaten. De littekens kunnen echter in de loop van de tijd worden verminderd met behulp van crèmes en massages. De chirurg zal ook gedetailleerde instructies geven over de postoperatieve zorg om littekenvorming te minimaliseren.

Voorbereiding op de ingreep

Voorafgaand consult

Het voorafgaande consult is een belangrijke stap voor het succes van de borstliftoperatie en het corrigeren van hangende borsten. Het stelt de chirurg in staat om de verwachtingen van de patiënt te bepalen, de verschillende chirurgische technieken uit te leggen en te bespreken, en mogelijke risico’s en complicaties te bespreken. Tijdens het consult onderzoekt de chirurg de borsten van de patiënt en neemt hij metingen om de mate van hangende borsten te bepalen. Hij kan ook aanvullende onderzoeken aanbevelen, zoals een mammografie of borstecho, om de gezondheid van de borsten te beoordelen.

Voorbereidingsinstructies

Voorafgaand aan de ingreep zal de chirurg de patiënt instructies geven om te volgen voorafgaand aan de operatie om het risico op complicaties te minimaliseren en een goede herstelperiode te waarborgen. Deze instructies kunnen het stoppen van bepaalde medicijnen, het dragen van een ondersteunende beha, stoppen met roken en andere maatregelen omvatten om het risico op infectie te verminderen. De chirurg zal ook instructies geven over de voorbereiding op de ingreep, zoals het tijdstip waarop de patiënt in de kliniek moet arriveren, welke kleding te dragen en welk voedsel te vermijden vóór de ingreep.

Door de preoperatieve instructies op te volgen en de verwachtingen met de chirurg te bespreken, kan de patiënt zich optimaal voorbereiden op de borstliftoperatie.

Verloop van de operatie

Anesthesie

Voorafgaand aan de operatie zal de chirurg met de patiënt bespreken welke vorm van anesthesie zal worden gebruikt. Algemene anesthesie wordt vaak gebruikt voor deze procedure, maar lokale anesthesie met sedatie kan ook worden gebruikt. De keuze voor anesthesie is afhankelijk van de voorkeuren van de patiënt en de aanbevelingen van de chirurg.

Chirurgische stappen

De borstliftoperatie verloopt doorgaans in drie hoofdstappen. Allereerst maakt de chirurg een incisie rondom de tepelhof en naar beneden richting de borst. Vervolgens verwijdert hij het teveel aan huid en klierweefsel om de borst te liften en te modelleren. Tot slot brengt hij de tepelhof en tepel op een hogere positie op de borst.

De chirurg kan verschillende technieken gebruiken om deze stappen uit te voeren, afhankelijk van de individuele behoeften van de patiënt. Bijvoorbeeld, een techniek genaamd „lollipop“ houdt in dat er een incisie wordt gemaakt rondom de tepelhof en een verticale incisie naar beneden richting de borst. Een andere techniek, genaamd „anker“, houdt in dat er een omgekeerde T-vormige incisie wordt gemaakt.

Na de operatie moet de patiënt de instructies van de chirurg volgen voor het herstel, waaronder het dragen van een compressiebeha en het vermijden van zware fysieke activiteiten gedurende meerdere weken. De chirurg zal ook bespreken over mogelijke littekens en postoperatieve zorg om hun uiterlijk te minimaliseren.

Herstel en revalidatie

Postoperatieve zorg

Na een borstlift is het essentieel om de instructies van uw plastisch chirurg op te volgen om een snel en probleemloos herstel te garanderen. De postoperatieve zorg kan het innemen van antibiotica, het beheer van pijn en zwelling, evenals de verzorging van chirurgische drains omvatten.

De patiënt moet een compressiebeha dragen om de borsten te ondersteunen en zwelling te verminderen. Het is belangrijk om de beha niet te verwijderen vóór de datum die door de chirurg is aangegeven, om een optimale genezing mogelijk te maken.

Medische opvolging

Medische opvolging is essentieel om het herstel te controleren en ervoor te zorgen dat er geen postoperatieve complicaties optreden. De plastisch chirurg zal regelmatige onderzoeken uitvoeren om ervoor te zorgen dat het herstel volgens plan verloopt.

De patiënt moet ook onmiddellijk alle veranderingen in pijn, zwelling, roodheid of koorts aan de plastisch chirurg melden. Het is belangrijk om alle opvolginstructies nauwgezet te volgen om een snel en probleemloos herstel te waarborgen.

In het algemeen duurt volledig herstel na een borstlift voor correctie van hangende borsten ongeveer zes weken. Het is echter belangrijk om de herstelinstructies van uw plastisch chirurg op te volgen om een optimale genezing te garanderen en complicaties te voorkomen.

Risico’s en complicaties

Borstliftchirurgie is een operatie die, net als elke chirurgische ingreep, risico’s en complicaties met zich meebrengt. Hoewel deze risico’s zeldzaam zijn, is het belangrijk om ze in overweging te nemen voordat u besluit om een operatie te ondergaan.

Veelvoorkomende risico’s van borstliftchirurgie zijn onder andere infectie, hematoom, huidnecrose, verlies van gevoel in tepels en borsten, en de vorming van hypertrofische littekens. Deze risico’s zijn over het algemeen zeldzaam en kunnen worden vermeden door de postoperatieve instructies van de chirurg op te volgen.

Er zijn ook ernstigere risico’s verbonden aan deze operatie, zoals implantaatruptuur, kapselcontractie en de noodzaak van een herzieningsoperatie. Deze risico’s zijn ook zeldzaam, maar het is belangrijk om ze in overweging te nemen voordat u een operatie ondergaat.

Ten slotte is het belangrijk op te merken dat een borstliftoperatie langetermijneffecten kan hebben, zoals verslapping van de borsten, vervorming van de borsten en verlies van gevoel in de tepels en borsten. Het is daarom belangrijk om deze risico’s te bespreken met uw chirurg en de langetermijnimplicaties van deze chirurgische ingreep te begrijpen voordat u een definitieve beslissing neemt.

Verwachte resultaten en duurzaamheid

Een borstlift is een chirurgische ingreep die aanzienlijke resultaten kan opleveren. De verwachte resultaten variëren afhankelijk van elke patiënt, maar over het algemeen zorgt een borstlift voor het verstevigen en liften van hangende borsten, waardoor hun vorm, grootte en positie verbeteren.

resultat-lifting-mammaire Resultaat borstlift

De duurzaamheid van de resultaten is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit van de huid, de leeftijd van de patiënt en de mate van borstptose. Over het algemeen kunnen de resultaten van een borstlift meerdere jaren tot zelfs een decennium duren, maar ze kunnen ook in de loop van de tijd vervagen.

Het is belangrijk op te merken dat een borstlift het natuurlijke verouderingsproces van de borsten niet kan voorkomen en dat de borsten na de ingreep opnieuw kunnen gaan hangen. Door echter een gezond dieet te volgen, regelmatig te bewegen en niet te roken, kunnen patiënten de resultaten van een borstlift verlengen.

Al met al is een borstlift een effectieve chirurgische ingreep om borstptose te corrigeren en de vorm en positie van de borsten te verbeteren. Hoewel de resultaten kunnen variëren afhankelijk van elke patiënt, kan de duurzaamheid van de resultaten worden verlengd door een gezonde levensstijl aan te nemen en risicofactoren te vermijden.

Veelgestelde vragen

Wat kunnen de oorzaken zijn van borstptose?

Borstptose kan veroorzaakt worden door verschillende factoren zoals zwangerschap, borstvoeding, veroudering, aanzienlijk gewichtsverlies, genetica, zwaartekracht, etc.

Hoe kan borstptose gediagnosticeerd worden?

De diagnose van borstptose wordt meestal gesteld tijdens een consult met een plastisch chirurg. De chirurg zal een lichamelijk onderzoek uitvoeren en de positie van de tepels ten opzichte van de borstplooi beoordelen. Er kunnen ook foto’s worden gemaakt om de oorspronkelijke toestand van de borsten vast te leggen.

Welke sportoefeningen worden aanbevolen na een borstptose-operatie?

Na een borstptose-operatie wordt het aanbevolen om gedurende de eerste weken geen intensieve oefeningen te doen. Krachtoefeningen voor de armen en schouders kunnen na enkele weken worden hervat, maar het is belangrijk om de aanbevelingen van de chirurg te volgen.

Wat zijn de meest voorkomende chirurgische technieken om borstptose te corrigeren?

De meest voorkomende chirurgische technieken om borstptose te corrigeren zijn een borstlift met een peri-areolaire litteken, een borstlift met een omgekeerde T-vormig litteken en een borstlift met een verticaal litteken. De keuze van de techniek hangt af van de oorspronkelijke toestand van de borsten en de voorkeuren van de patiënt.

Hoeveel kost een borstlift in Tunesië?

Tussen 1500€ en 2500€, afhankelijk van de gebruikte techniek en de ervaring van de chirurg.

Hoe lang duurt de ingreep?

Ongeveer 1u30 tot 2u onder algemene of plaatselijke verdoving.

Welke kliniek raadt u aan?

Klinique de l’Espoir, Kliniek Ezzahra, Kliniek ARAM in Tunis zijn uitstekende keuzes.

Hoe lang is de herstelperiode?

Rust gedurende de eerste 10 dagen. Hervatting van het werk na 3 weken. Definitief resultaat na 3 maanden.

Zijn er littekens?

Ja, fijne lijntjes onder de borsten en rond de tepels die binnen 6-12 maanden vervagen.

Is het resultaat blijvend?

Ja, als het gewicht stabiel blijft. Borstptose kan echter in de loop der tijd terugkeren.

Kan ik borstvoeding geven na een borstlift?

Ja, maar wacht tot het volledige herstel, dat wil zeggen 3-4 maanden na de ingreep.